Zgodilo se je tisti petek, 15. oktobra 2011, zvečer, v večnamenskem prostoru Doma starejših občanov v Ilirski Bistrici. Koronarni bolniki iz Ilirskobistriške občine smo skupaj s  prijatelji ustanavljali svoje koronarno društvo. In ga ponosno ustanovili na ustanovnem občnem zboru. Razrezali smo ustanovitveno rojstno torto in sporočili vsem, ki so nam želeli prisluhniti: delali in trudili se bomo skupaj za naše in vaše zdravje!

 

Poleg prvih treh vadbenih skupin so bile do konca tistega leta ustanovljene še štiri, v letu 2012 pa še dve.

Zastavljeni cilji so se odvijali v več bogatih programih, najbolj smo ponosni na program vseživljenjske rehabilitacijske vadbe, ki poteka na devetih lokacijah in vključuje skoraj 200 telovadečih.  Nič manj odmeven ni program krepitve zdravja in ozaveščanje širše javnosti preko zdravstvenih predavanj, delavnic o zdravem prehranjevanju, različnih oblikah psihosocialne podpore itd. Za marsikaterega koronarnega bolnika ali onega drugega, ki se srečuje z dejavniki tveganja pa so poživitvena družabna srečanja, pohodi v naravi , izleti, prireditve. Najlepši od vsega pa so občutki, da smo ne le člani društva, ampak tudi prijatelji.

Smo povezani in želimo ostati taki še naprej. To smo najbolj občutili v času epidemioloških omejitev, takrat so brneli telefoni, klepetov o počutju in zdravju ni hotelo biti konec.

Imamo pravo ekipo vaditeljic in primerne pogoje za strokovno delo.

Tako smo prišlo do 10 leta našega delovanja. Nismo se odločili za slavnostne akademije in govore, raje smo ostali delavni kot vedno. Obletnico smo obeležili s prijetnimi in zanimivimi dogodki. 

Že v juniju smo organizirali društveni pohod Od Zarečja do Novakovega mlina ter se družili in klepetali v prijetni senci Novakove domačije. V septembru letos pa aktivnostim kar ni hotelo biti konca. Najprej smo izpeljali sicer okrnjen občni zbor, nakar je izšel poseben društveni bilten ZA ZDRAVJE GRE, v katerem smo na 50 straneh predstavili naše začetke in naše delo, pa tudi zanimive strokovne članke, namenjene vsem, ki skrbijo za svoje zdravje. 25. septembra smo se kot vedno  tradicionalno  zbrali na Črnih njivah, počastili svetovni dan srca ter se podali na pohod Po srčkovi poti. Po super malici in druženju smo podelili zahvale društva. Društvo je izreklo zahvalo Andreji Vinšek Grilj, dr. medicine za pomoč in strokovno vodenje, Društvu invalidov Ilirska Bistrica in Društvu diabetikov Ilirska Bistrica ter trem zaslužnim članom Ivanu Barba, Magdi Valenčič in Jožetu Valenčiču.

Na svetovni dan srca, 29. septembra pa smo organizirali predavanje s pogovorno delavnico z naslovom TESNOBNOST PRI KORONARNEM BOLNIKU.

Od vsega pa smo najbolj veseli, da smo ob vseh ukrepih po daljšem času le zagnali naš osnovni program rehabilitacijske vadbe v vseh vadbenih skupinah. Pri tem se nam je pridružilo kar nekaj novih zdravja željnih članov  srednje generacije.

In vse teče že proti enajstemu letu, a še vedno za vse nas in vas.

                                                                                                            Jože Valenčič, predsednik

 

Udeleženke pradavanja o tesnobnosti - ob dnevu srca

 

 

 

 

Prejemniki zahval za 10 letno delo

 

 

 

Udeleženci pohoda PO SRČKOVI POTI- 25. 9. 2021

 

 
 

Povezave

 

Aktualno

Ob 10. obletnici društva

 

Zgodilo se je tisti petek, 15. oktobra 2011, zvečer, v večnamenskem prostoru Doma starejših občanov v Ilirski Bistrici. Koronarni bolniki iz Ilirskobistriške občine smo skupaj s  prijatelji ustanavljali svoje koronarno društvo. In ga ponosno ustanovili na ustanovnem občnem zboru. Razrezali smo ustanovitveno rojstno torto in sporočili vsem, ki so nam želeli prisluhniti: delali in trudili se bomo skupaj za naše in vaše zdravje!

 

Več
JUNIJSKI POHOD S SREČANJEM

 

V skladu s Programom dela za leto 2021 smo v Koronarnem društvu Ilirska Bistrica le nekaj
dni po uradni razglasitvi zaključka epidemije, ob zagotovitvi priporočenih preventivnih
ukrepov za naše zdravje, tudi letos izpeljali tradicionalni junijski društveni pohod s srečanjem
članstva.

Več
SPOMINSKA PLAKETA KORONARNEMU DRUŠTVU

 

Občina Ilirska Bistrica praznuje svoj praznik občine 4. junija. Gre za dan spomina na tiste
junijske dni leta 1942, ko so po eni prvih bitk Brkinske čete italijanski okupatorji na območju
občine požgali 7 vasi.

Več
POHOD PO KOČANIJI

 

MNOŽIČNO  ZA  KONEC PRVEGA DELA SEZONE

 

 

Koronarno društvo Ilirska Bistrica vsako leto ob zaključku spomladanskega dela vseživljenjske rehabilitacijske telesne vadbe organizira poletni društveni pohod po znanih krajih v domači občini. Pohod vedno obogatimo z družabnim srečanjem  članstva in prijateljev. Letos je bilo to devetič.  Pohod po vaseh Kočanije z družabnim srečanjem  smo organizirali v soboto, 6. junija, tako  da smo lahko istočasno obeležili tudi  spominski dan občine oziroma se spomnili našega občinskega praznika – 4. junija.

Več

Informacije

 

Koronarno društvo Ilirska BistricaJurčičeva 1, 6250 Ilirska Bistrica

 

Osebno: na sedežu društva, vsako prvo sredo v mesecu od  11. do 12. ure

 

Tel/Mobi: 040 - 364 313, vsako sredo od 10. do 12. ure,

 

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Informator