Kljub ne povsem prijaznim okoliščinam zaradi epidemije smo se ob koncu marca zbrali na občnem zboru in ga zaključili z druženjem članstva. Zastavili smo si obetaven program in kar takoj začeli z delom. 

 

 

Program redne rehabilitacijske vadbe, ki poteka dvakrat tedensko smo nadaljevali po ustaljenem ritmu, le februarja smo morali zaradi povečanega deleža okužb s korona virusom na območju naše občine nekoliko prilagoditi posamezne termine. Tradicionalno pa prvo polletje posebej posvetimo pohodništvu, izletu in družabnim programom.

 

Prvi rekreacijski pohod iz Dolnjega  Zemona na Malo Bukovico smo organizirali v soboto, 7. maja. Skoraj 70 se nas je zbralo pred Okrepčevalnico Zemonska vaga, kjer smo najprej potelovadili, nato smo se podali na pot proti Mali Bukovici. Sprehodili smo se skozi vas in se dobili pred vaško cerkvijo, kjer sta nas pričakali »naša« Ivanka Ljubič ter predstavnica vaške skupnosti. Predstavili sta nam pomembnejše značilnosti vasi in njenih prebivalcev ter zgodovino in posebnosti pravkar obnovljene cerkve sv. Roka. Ob povratku smo si ogledali še obnovljen vodohram ali bivši vaški studenec ter kapelico. Zadovoljni, ker nas je oblačno in na videz  neprijazno vreme kar lepo ubogalo, smo se vrnili na Zemonsko vago, kjer je bil za udeležence pripravljen okusen topel obrok. Klepetanju in petju ni bilo videti konca, a vendar ….

 

Minili so trije tedni in že smo se v soboto 28. maja odpeljali na Izlet po Gorenjski. Prijav je bilo sicer več kot za en avtobus, a smo se dodobra uskladili. V deževnem dopoldnevu smo si najprej ogledali Radovljico in njeno zanimivo staro mestno jedro. Vodička je imela toliko povedati o skoraj vsaki zgradbi na osrednjem trgu, da smo svojo radovednost potešili šele prodi poldnevu. Naša naslednja postaja je bila Vrba na Gorenjskem, kjer smo si ogledali in z zanimanjem prisluhnili živi predstavitvi rojstne hiše našega največjega pesnika in številnim zgodbam iz njegovega življenja. Sosednja cerkev sv. Marka nam je samo pomahala, saj nas je že čakalo kosilo v prijetni domači gostilni na poti v Žirovnico. Postali smo pred rojstno hišo Prešernovega prijatelja Matije Čopa in si jo dodobra ogledali od zunaj in od znotraj. Spoznali smo se z načinom življenja tega dela Gorenjske zlasti  v 19. stoletju ter vse pomembne slovenske literate iz tega dela domovine (Franc Saleški Finžgar, Janez Jalen in še nekateri). Na srečo sta bila Gostilna P*r Jožovcu v Begunjah in Avsenikov muzej zaprta, zato nam je več časa ostalo za obisk božjepotne bazilike Marije Pomagaj na Brezjah. Navdušila nas je tudi razstava več kot 400 eksponatov različnih jaslic. V zgodnjih večernih urah smo se zadovoljni in nekoliko utrujeni vrnili v našo Bistrico.

 

In že je bil tu mesec junij, v katerem običajno sklenemo spomladanski del naše telesne vadbe. Letos  smo ta del sezone zaključili s skupnim rekreacijskim pohodom Od Male Pristave do Nove Sušice ter s srečanjem članstva v Gostilni Morski konjiček. Za traso smo se odločili tudi zato, ker nam je večino poti v hudi junijski pripeki zagotavljal senco dobro ohranjen Napoleonov lipov drevored. Zbrali smo se na dvorišču graščine in posestva Ravne, ki leži v občini Pivka. Na zunaj smo si ogledali sicer zapuščeno, a pomembno in tudi kulturno zanimivo pristavo, ki  je na srečo že pripravljena za obnovo in razvoj. Tu smo se ogreli, se razgibali  ter si  preverili srčni utrip za daljši pohod v Novo Sušico. Pot nas je vodila med belimi ogradami travnikov in pašnikov, na katerih  so nas radovedno pogledovale črede lipicancev, ki se prosto pasejo in dozorevajo v »ta prave« lipicance.

 

Sprehodili smo se skozi prijetno vasico Nova Sušica in si ogledali njene zanimivosti ( stavbo partizanske šole, hostel itd.). Pred cerkvijo sv. Ane sta nas sprejela, pozdravila in  pogostila predstavnika vaške skupnosti ga. Magdalena Bobek in  g. Peter Lukanovič. Spletli smo nova poznanstva in se po isti poti vrnili ne le do Raven, ampak kar do Gostilne Morski konjiček. Ga. Breda je s svojo ekipo poskrbela za okusen topel obrok, člani in članice društva pa smo skrbeli za prijetno vzdušje in uspešno druženje.

 

Poleg skupnega društvenega druženja pa so zaključek sezone dodatno  obeležile še  skoraj vse vadbene skupine na svojih skupinskih srečanjih. Najbolj pestro je bilo v jasenskem vaškem domu in okoli njega, kjer si je vadbena skupina Jasen privoščila še napitke, pice in poskočne Kerglce izpod Ahca. 

V istem  mesecu smo si ob podpori našega partnerja Zavarovalnice VZAJEMNA, v okviru njihovega  projekta VARUH ZDRAVJA in z njihovo prijazno ekipo,  preverili  še kostno gostoto. Na voljo so nam bili kar v njihovih novih prostorih v Trnovem. 

 

Julija in avgusta bomo malo počivali, v septembru pa nadaljujemo s programom  vadbe na vseh devetih lokacijah po dvakrat tedensko  in se pripravljamo na nove dogodke ob svetovnem dnevu srca – 29. septembru, pa  na novo zdravstveno predavanje, pa na teden v zdravilišču, pa na plesna srečanja, pa …. Zanimivo do konca leta. Ni čudno, da so se nam v tem času pridružili številni novi člani in članice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

Povezave

 

Aktualno

REVMATOIDNA VNETNA OBOLENJA MED NAMI

Koronarno društvo Ilirska Bistrica vsako leto organizira po dve zdravstveno preventivni predavanji, ki nista namenjeni zgolj članom društva, ampak tudi vsem drugim zainteresiranim. Drugo letošnje predavanje s pogovorno delavnico, ki je potekalo v mali dvorani Doma na Vidmu 9. novembra, je bilo namenjeno spoznavanju revmatoidnih vnetnih obolenj. Predavanja in pogovora se je udeležilo preko 60 udeležencev. Nosilka teme z naslovom »Revmatoidna vnetna obolenja - prepoznavanje in obvladovanje« je bila zdravnica Svjetlana Drljača, dr. med., specialistka revmatologije iz Splošne bolnišnice Izola,

Več
OB SVETOVNEM DNEVU SRCA

Bolezni srca in ožilja že več desetletij sodijo med najpogostejše povzročitelje smrti na svetu. Letno zaradi teh bolezni, ki vključujejo tudi srčni infarkt, možgansko kap in srčno popuščanje, prezgodaj umre 20,7 milijona ljudi po svetu. To je bil povod, da je Svetovna zdravstvena organizacija  29. september  razglasila kot Dan srca. 

Več
SRČNO - PREKO CELEGA LETA

Obeti za letošnje leto Koronarnemu društvu Ilirska Bistrica niso bili ravno vzpodbudni. Zvišanje stroškov za najemnine telovadnic in poslovnih prostorov, za ogrevanje, za druženja in še kaj na eni strani, pa zmanjšanje letnega zneska dotacije občine in še usihanje števila sponzorjev na drugi strani, so vodstvo in članstvo spravile v hude skrbi. 

Več
PESTRA SEZONA V KORONARNEM DRUŠTVU

Kljub ne povsem prijaznim okoliščinam zaradi epidemije smo se ob koncu marca zbrali na občnem zboru in ga zaključili z druženjem članstva. Zastavili smo si obetaven program in kar takoj začeli z delom. 

 

Več